Als de korte rente een stuk hoger is dan de lange is dat een indicator voor een naderende recessie. In het VK én de VS is het zover. De tienjaars rente duikt in beide landen onder de tweejaarsrente.

Ontwikkelingen op de obligatiemarkten wakkeren de vrees voor een recessie aan. De rente op tienjarige Amerikaanse én Britse staatsleningen dook in beide economieën voor het eerst sinds de financiële crisis onder die van tweejaars schuldpapier. In een ‘normale rentemarkt’ is het juist duurder om geld voor een lange termijn te lenen.

Voor eerst sinds crisis rente invers

In de Verenigde Staten is het sinds 2007 niet meer voorgekomen dat de rente op tienjarige staatsleningen onder die van twee jaar uitkwam. In het Verenigd Koninkrijk kwam dit in 2008 voor het laatste voor. Deze ontwikkeling wordt ook wel een omgekeerde rentecurve genoemd. Zo’n ‘inverse rente’ wordt alom gezien als goede voorspeller voor een recessie.

Angst voor risico’s op korte termijn

Als het duurder wordt om voor de komende paar jaar geld te lenen dan voor verder in de toekomst, betekent dit doorgaans dat beleggers zich zorgen maken over de economische ontwikkelingen. De risico’s voor de korte termijn worden namelijk hoger ingeschat dan die voor de lange termijn. Staatsobligaties van een aantal landen gelden bovendien als veilige haven in tijden van onzekerheid, en de rente op leningen daalt als de vraag naar die leningen stijgt.

Recessie kan even duren

Persbureau Reuters bevestigt dat de zogenaamde omkering van de rentecurve een prima trackrecord heeft als voorspeller van recessies. Een kanttekening daarbij is dat het nog wel twee jaar kan duren voordat een economie de recessie induikt na een inversie van de rentecurve.

Gemengd beeld in VS

Andere indicatoren van naderend onheil wijzen niet allemaal op een naderende recessie in de VS stelt Reuters. Zo is de arbeidsmarkt er nog sterk. De toename van het aantal banen vertraagt dit jaar. Maar de arbeidsmarkt in de VS wijst nog op een economie die boven de langjarige trend draait. Dat stellen economen van BofA Merrill Lynch Global Research in een recente notitie.
De particuliere consumptie is een belangrijke motor van de Amerikaanse economie en historisch gezien neemt het consumentenvertrouwen af tijdens een terugval. Momenteel is het consumentenvertrouwen nog erg hoog.
De huidige positieve output gap in de VS is wel een bron van zorg. Die gap betekent dat de economie boven zijn potentieel werkt. Een economie opereert het verst onder zijn potentieel aan het einde van recessies en piekt boven haar potentieel als de economische groei gaat afzwakken. Maar ook tussen zo’n piek en de recessie kan tijd zitten.

Bron: https://finanzen.nl

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.