Centrale banken kochten in het eerste halfjaar een recordhoeveelheid goud. De behoefte aan goud groeit door toegenomen geopolitieke spanningen. Afgelopen maanden is de goudprijs flink aan het stijgen.
Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar voor een recordhoeveelheid aan goud gekocht. Dat meldt branchevereniging World Gold Council donderdag. In totaal kochten de centrale banken netto 374,1 ton goud, de grootste hoeveelheid voor een eerste jaarhelft sinds de World Gold Council in 2000 begon met meten.

De totale vraag naar goud steeg naar 2181,7 ton voor de eerste helft van 2019. De groei van de vraag kwam volgens de branchevereniging vooral door de kooplust van de centrale banken en door beleggers. De vraag vanuit de juwelenbranche, nog altijd goed voor het grootste gedeelte van de wereldwijde vraag naar goud, steeg slechts marginaal.

2181,7 ton

De totale vraag naar goud steeg in het eerste halfjaar naar 2181,7 ton.

Geopolitieke spanningen

Toegenomen geopolitieke spanningen worden als oorzaak van de toename van de vraag genoemd. Goud wordt door beleggers traditioneel gezien als veilige haven in onzekere tijden. De lage rente maakt goud bovendien relatief gezien aantrekkelijker te opzichte van andere beleggingen. De centrale banken zijn al langer goud aan het opkopen. De centrale bankiers van met name opkomende landen willen hun reserves diversifiëren en willen minder afhankelijk zijn van de dollar.
De goudprijs is ondertussen flink aan het stijgen. In juni werd de grens van $1400 per troy ounce geslecht. Donderdagmiddag na het sluiten van de aandelenhandel in Europa kostte een troy ounce $1417,55.

Bron: https://fd.nl

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.