Foto: Foto ISTOCK, beeldbewerking NRC

De lage rente holt het verdienmodel van banken niet uit: door de hypotheken lopen ze nog steeds binnen. Uit onderzoek blijkt dat banken die werden gered al jaren te hoge rentetarieven rekenen.

Drie jaar geleden waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in Nieuwsuur hoe de lage rente Nederlandse banken in de problemen brengt. Toezichthouder DNB had net een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit uitgebracht, waarin omslachtig werd gewaarschuwd voor de „negatieve gevolgen” van de „aanhoudend lage rente” voor banken.

Knot wees erop dat banken eerst nog profijt hadden van hypotheken en andere kredieten, die waren afgesloten in een periode dat de rente hoger was. „Maar langzamerhand komen al die leningen vrij en moeten ze worden doorgerold tegen lagere tarieven. Dat holt de winstgevendheid uit.”

Inmiddels is de rente nóg veel verder gedaald. Het trendsettende rentetarief op de belangrijkste Nederlandse staatsleningen is omgeklapt van 0,5 procent naar een historisch lage -0,5 procent. Beleggers moeten dus betalen om de staat geld te mogen lenen.

Lees hier verder:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/16/de-rente-daalt-maar-banken-blijven-wel-verdienen-a3970319

Bron: https://nrc.nl

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.