Bron: https://finanzen.nl

Hedgefonds-topbelegger Ray Dalio ziet grote kansen voor goud nu centrale banken agressiever worden en valuta in waarde dalen. Hij ziet een marktverschuiving aankomen die goud in de kaart zal spelen.

Ray Dalio is oprichter een van de grootste hedgefondsen ter wereld, Bridgewater Associates. Hij meldde in een LinkedIn-bericht dat beleggers zijn geduwd naar aandelen en andere activa die een soort aandelenrendement hebben. Ze doen alles om in de huidige markten maar een beetje rendement te maken, lijkt het.
Gevolg van deze beweging is volgens Dario dat te veel mensen in dit soort effecten beleggen. Daardoor halen ze waarschijnlijk lagere rendementen dan ze verwachtten. CNBC gaat in op de visie van Dario.

Speel in op conflicten

De aandelenbeleggingen en soortgelijke effecten zullen waarschijnlijk geen goede, echt renderende investeringen zijn, schrijft Dalio. Beleggers die wél een goed rendement gaan halen zijn beleggers die inspelen op situaties waarin de waarde van het geld daalt. Beleggers moeten ook inspelen op de kans op binnenlandse en internationale conflicten die aanzienlijk zijn.
Hij pleit voor goud als belegging, het edelmetaal dat te boek staat als veilige keuze in tijden van conflict en inflatie. Hij voegt toe dat beleggers overwogen zijn in aandelen en duidelijke onderwogen in bijvoorbeeld goud.
Zelfs als beleggers alleen maar een iets beter uitgebalanceerde portefeuille willen hebben, dan neemt de vraag naar goud al toe. Als beleggers echt het portefeuillerisico gaan verminderen, dan gaan ze nog meer van dit soort activa aanhouden.
Daarom denkt Dario dat goud risico’s kan verminderen en het rendement kan verbeteren. Hij raadt beleggers aan goud toe te voegen aan de portefeuille.
De prijs van goud maakte een sprongetje kort na Dalio’s post op Linkedin en klom 0,7 procent.

Ogen op FED

Over twee weken komt Federal Reserve bijeen, dan besluit de centrale bank wat te doen met de korte rente. In de markt word rekening gehouden met een renteverlaging van minimaal kwart procent. Die stap volgt op een driejaarsperiode waarin de Fed de rente vanaf een bijna nul-niveau weer opschroefde. De zeer lage rente was zeer welkom tijdens de financiële crisis en de nasleep daarvan.
Sinds de crisis houden niet alleen Fed maar ook andere centrale banken de rente laag. Ze doen volop aan kwantitatieve verruiming. Ze liepen voorop in de aankoop van obligaties en andere financiële activa. Het doel was zo het nemen van risico’s te stimuleren. Dat heeft beleggers enorm geholpen.
De bedrijfs- en overheidsschuld is in die periode sterk toegenomen. De centrale banken kwamen in een positie datze de rente wel laag moeten houden.

Normalisatie stopt

De Fed was begonnen om het verruimingsprogramma af te bouwen en de situatie te normaliseren, maar lijkt daar nu weer op terug te komen. De rente gaat waarschijnlijk omlaag en de vermindering van het obligatiebezit op de Fed-balans wordt stopzet.
Het effect van renteverlagingen en kwantitatieve versoepeling zal geleidelijk minder worden denkt Dario. Een situatie waarin de overheid schulden uitgeeft om uitgaven te dekken die vervolgens door centrale banken worden gekocht en ziet hij ook niet als eindeloos houdbaar.

Verschuiving in de markt

Vroeg of laat volgt valutadepreciaties. De waarde van geld kan afnemen net als het reële rendement voor schuldeisers. Dan is volgens Dario de vraag tot wanneer beleggers bereid zijn te beleggen tegen een negatief reëel rendement. Vroeg of laat zullen ze overstappen op andere activa, zoals bijvoorbeeld goud.
Dalio voegde toe dat hij niet weet wanneer de verschuiving precies plaats zal vinden. Maar hij denkt dat “het moment nadert en dat het een groot effect zal hebben

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.