Hoe groot is de goudmarkt?

Goud is waardevol vanwege zijn wereldwijde aantrekkingskracht al eeuwen lang en verschillende gebruiksmogelijkheden. Het gevarieerde gebruik van goud, in sieraden, technologie en door centrale banken en investeerders, betekent dat verschillende sectoren van de goudmarkt op verschillende punten in de wereldwijde economische cyclus naar voren komen. Deze diversiteit van de vraag en het zelfbalancerende karakter van de goudmarkt ondersteunen de robuuste kwaliteiten van goud als een beleggingsasset.

Volgens De World Gold Council staat de teller van al het goud dat ooit is gedolven op ongeveer 190.000 ton. Andere onafhankelijke schattingen variëren met maar liefst 20%. Tegen een prijs van Euro 1260,- per troy ounce, bereikt op 25 juli 20179 heeft één ton goud een waarde van ongeveer Euro 40,7 miljoen. De totale waarde van al het goud dat ooit is gedolven, zou bij die waardering en volgens schattingen van WGC 2017 Euro 7,5 biljoen overschrijden.

Wereldwijd is de vraag naar goud 4500 ton en uit de mijnen wordt er op dit moment 3400 ton aangeleverd. Centrale banken slaan in de afgelopen 2 jaar record hoeveelheden goud op sinds president Nixon de Dollar loskoppelde van goud in 1971. De vraag naar goud is hierdoor tot eind 2018 met 4% gestegen. De prijs van goud komt vooral tot stand door vraag en aanbod wereldwijd en wordt dagelijks gepubliceerd door de LBMA. Londen is de thuisbasis van de internationale prijzen voor goud, zilver, platina en palladium.

Waardoor is er vraag naar goud?
Wereldwijd wordt het grootste gedeelte van al het gedolven goud verwerkt in sieraden. Per industrie zie je onderstaand hoe groot de vraag is naar goud en welke landen en werelddelen de grootste hoeveelheden goud kopen.

50% van al het goud gaat richting de juwelenindustrie
27% van al het goud wordt omgezet in goudbaren
10% van al het goud wordt gebruikt voor currency en medailles
8% elektronica
1% dental
4% overig

Welke landen en delen van de wereld kopen het meeste goud?
Sinds de afgelopen 2 jaar kopen centrale banken goud als nooit tevoren. Goud
3% Noord Amerika
9% Europa
20% Oost Azie
22% China
20% India

26% rest van de wereld
 

De marktwaarde van al het goud in de wereld is ongeveer $2 biljoen. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 4.000 ton fysiek goud verhandeld in de vorm van juwelen, beleggingsgoud en industrieel goud, maar dat is niet het enige goud dat verhandeld wordt.

Op de LBMA worden veel grotere hoeveelheden goud rechtstreeks verhandeld, de zogeheten over the counter markt. In 2010 was het dagelijkse handelsvolume op deze markt $67,4 miljard. Op de Comex – waar termijncontracten goud verhandeld worden – was het dagelijkse handelsvolume in 2010 ongeveer $20,8 miljard. Deze volumes zijn veel groter dan het volume dat de World Gold Council rapporteert. Dat komt omdat veel goud slechts op papier verhandeld wordt en er veel meer claims op goud circuleren dan wat er fysiek aan goud aanwezig is.

Gold Chart

Blijf op de hoogte!

Ontvang updates van onze diensten, producten en de goudmarkt.

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.