Het duurt niet lang meer voordat consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, denken analisten

In het kort

  • Nederlandse banken betalen jaarlijks al €550 mln aan de ECB voor het stallen van overtollig kasgeld
  • Zonder compenserende maatregelen loopt de rekening verder op als Frankfurt donderdag de depositorente verder verlaagtHet lijkt erop dat de ECB erop aanstuurt dat de banken klanten op negatieve spaarrentes gaan trakteren
  • Hamers sluit niet uit dat consumenten als gevolg van zo’n rentewijziging van de ECB zelf ook negatieve rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. “De vraag is: ga je negatieve rente rekenen op spaargeld of zijn er andere manieren om te compenseren”, aldus Hamers.

Het zal niet meer lang duren…

Het zal niet meer lang duren voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, zo klinkt het steeds vaker onder analisten. Het kasgeld dat Nederlandse banken iedere dag overhouden en verplicht bij de Europese Centrale Bank stallen, kost ze op dit moment, vanwege de negatieve depositorente, ruim een half miljard euro per jaar. Dit bedrag zal verder oplopen als de ECB de rente verder verlaagt.

‘Nederlandse banken hebben bij elkaar €138 mrd aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4% over’, stelt Elwin de Groot van Rabobank. ‘Dus reken maar uit.’ Met €550 mln zijn de Nederlandse banken goed voor 8% van de €7,2 mrd die de ECB de banken in de eurozone jaarlijks in rekening brengt. Voor bijvoorbeeld ABN Amro komt de heffing uit Frankfurt uit op €120 mln, ongeveer 5% van de jaarwinst.

Bron: https://fd.nl

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.