Bron: https://marketupdate.nl


Polen heeft in minder dan een jaar tijd haar goudvoorraad verdubbeld, zo maakte de centrale bank eerder deze maand bekend. Sinds het begin van dit jaar heeft de centrale bank 100 ton goud gekocht, terwijl ze vorig jaar al 25,7 ton aan haar reserves toevoegde. Bijna de helft van dit goud zal vanuit de Bank of England worden overgebracht naar de Poolse centrale bank.

Deze aankondiging van de Poolse centrale bank is opmerkelijk, omdat het niet vaak voorkomt dat een land zoveel goud koopt. Vorig jaar werd Polen weer actief op de goudmarkt, maar toen ging het om bescheiden aankopen van een paar ton per maand. Met een verdubbeling van de goudvoorraad naar 228,6 ton klimt Polen in één keer van de 34e naar de 22e plaats van landen met de grootste goudreserves.

Polen breidt goudvoorraad uit

Vorig jaar besloot de Poolse centrale bank haar goudvoorraad voor het eerst in twintig jaar uit te breiden. Het was toen nog gissen naar de reden om goud te kopen, maar nu speelt de centrale bank open kaart. In een persbericht op haar website schrijft ze dat goud de ‘ultieme reserve’ is van alle reserves en dat het als een ‘anker van vertrouwen’ dient. Ook zegt de centrale bank dat de goudvoorraad kan dienen als bescherming tegen geopolitiek risico’s.

De centrale bank noemt ook andere redenen om goud te kopen. In het persbericht schrijft ze dat de Poolse goudvoorraad relatief laag was ten opzichte van het gemiddelde van alle centrale banken (10,5%) en ver beneden het gemiddelde van Europese centrale banken (20,5%). Met de aankoop van ruim 100 ton komt de goudvoorraad van Polen weer in lijn met die van andere landen.
“Er is een zeer overtuigende zaak voor toezichthouders om edelmetalen te heroverwegen als zeer hoogwaardige en liquide bezitting, in het bijzonder goud”, zo verklaarde LBMA-directrice Ruth Crowell. De LBMA baseert zich op cijfers die sinds november vorig jaar worden verzameld op de goudmarkt van Londen en Zurich. Daarvoor werden er geen nauwkeurige cijfers bijgehouden en kon de LBMA zich alleen baseren op schattingen van het handelsvolume.

Repatriëring

De aankoop van meer dan 100 ton goud is opmerkelijk, maar even noemenswaardig is het besluit om de helft van het edelmetaal in eigen land te bewaren. Tot voor kort lag de goudvoorraad van Polen bij de Bank of England, maar om geopolitieke reden zal de helft naar eigen land worden overgebracht. In juni heeft de Poolse centrale bank al een inspectie laten uitvoeren om de kwaliteit van de goudbaren in Londen te verifiëren.

Dat Polen de helft van haar goudreserve weghaalt uit Londen en naar eigen land brengt is veelzeggend. We kunnen hieruit concluderen dat het land klaarblijkelijk geen grote dreiging vanuit het buitenland verwacht. Sterker nog, er valt iets voor te zeggen om goud weg te halen bij de Bank of England. Vorig jaar lukte het Venezuela bijvoorbeeld niet om haar goud uit Londen op te halen. De Poolse centrale bank (NBP) schrijft er het volgende over.

De waardering van www.goudbarenkopen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.